trys-klavisai-20171222

Lankų medus - viskas apie bites, bičių medų ir bitininkystę

Bičių medus

Medus – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žieduose esančio nektaro. Tai natūralus saldiklis. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.

Nektaras į bičių medaus skilvelį patenka susimaišęs su seilėmis, ir čia nektare esanti sacharozė yra veikiama fermentų ir skyla į gliukozę ir fruktozę. Perdirbtą nektarą bitės supila į korius, kur jis pilnai subręsta ir tampa medumi.

Medaus rūšys

Medaus skonis, spalva ir kvapas skiriasi priklausomai nuo žiedų, iš kurių rinktas nektaras, pagal tai skiriamos medaus rūšys. Kai kurių augalų nektaras gali turėti toksiškų savybių žmonėms, nors yra nekenksmingas bitėms. Dažniausiai pasitaikančios medaus rūšys:
Akacijų medus – šviesiausias, beveik baltas, su vos pastebimu kre­miniu ar žaliu atspalviu. Jis ilgai, net dvejus metus, gali nesikristalizuoti. Jis yra vienas iš saldžiausių.

Bičių rasės

Bitė, arba naminė bitė (lot. Apis mellifera) – bitinių (Apoidea) antšeimio vabzdys. Vienas iš daugiausiai auginamų ir žinomų nuo neatmenamų laikų vabzdžių. Bitės giminingos vapsvoms. Manoma, jog, skirtingai nuo dabartinių bičių, jų tolimi protėviai buvo kitus vabzdžius medžiojantys plėšrūnai.

Bitėms dešimtys milijonų metų. Tai, kad bičių būta jau neolito amžiuje, liudija Prancūzijoje terciaro laikotarpio nuogulose rasta suakmenėjusi bitė.

lanku-medus FRONT

Kaip Jums patiko informacija arba produktas?: 84% - 1578 balsai
84%